Optimització d'espais
Nou sistema de monitorització de l’ocupació dels espais
Un dels problemes que té la UIB és l'escassetat d'espais docents i per a investigació que hi ha actualment al campus i que dificulta que les feines pròpies del personal docent i investigador es puguin fer de manera adequada.
Per aportar solucions als problemes d’espai, la UIB participa, juntament amb les universitats de Saragossa i Cantàbria, en un projecte inclòs al pla d’UNIdigital finançat amb els fons NextGeneration EU, pel qual hem rebut una ajuda de 40.000 euros.
L’objectiu és posar en funcionament un sistema per monitoritzar l’ocupació real dels espais docents, incorporant millores a la gestió d’espais i ajudes automàtiques per elaborar horaris i assignar espais, possibilitant així la progressió en la digitalització de la universitat, i l’evolució de l’eficiència en la gestió i la utilització dels espais docents.
Característiques del sistema de digitalització
- Informa de l’ocupació de cada espai en temps real i facilita l’anàlisi dels històrics d’ocupació de manera totalment anònima amb una fiabilitat superior al 95%. El recompte es transmetrà en temps real a través d’un protocol estàndard a SmartPlatform, una plataforma de la UIB que integra i permet visualitzar dades institucionals de tipologia diferent.
- Compleix amb la llei de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals vigents i de qualsevol altra llei que sigui aplicable, atès que són un conjunt de càmeres de vídeo sense àudio que no tenen cap connexió a internet ni Wi-Fi ni cablada. Aquests dispositius fan fotografies panoràmiques cada 15 minuts.
- Les imatges seran transmeses a través d’una xarxa tancada i es tractaran automàticament en un servidor propi i aïllat a través de tecnologia d’aprenentatge profund (deep learning) per al recompte de persones, totalment anònim, ja que prèviament se’ls haurà fet un tractament d’esborrat de cares. A més, una vegada fet el recompte, aquestes imatges seran instantàniament eliminades. Per tant, les imatges no seran emmagatzemades ni tampoc s’utilitzaran per identificar cap individu.
- A cada espai monitoritzat s’instal·larà un cartell informatiu que disposarà d’un enllaç URL a una pàgina web que proporcionarà més informació.
- Addicionalment, es duran a terme auditories per analitzar que les dades es tracten amb el propòsit per al qual van ser dissenyades.
- Aquest sistema s’implementarà en 101 aules docents de la UIB situades als edificis següents:
- Gaspar Melchor de Jovellanos: 21 dispositius
- Anselm Turmeda: 15 dispositius
- Guillem Cifre de Colonya: 18 dispositius
- Guillem Colom Casasnovas: 5 dispositius
- Ramon Llull: 7 dispositius
- Beatriu de Pinós: 2 dispositius
- Mateu Orfila (Física): 6 dispositius
- Mateu Orfila (Química): 5 dispositius
- Unió: 1 dispositiu
- Sa Riera: 1 dispositiu
- Antoni Maria Alcover i Sureda: 12 dispositius
- Seu universitària d’Eivissa i Formentera: 4 dispositius
- Seu universitària de Menorca: 4 dispositius
- El consum energètic de cada càmera és de 0,002KW/h. El sistema respecta el principi DNSH (Do No Significant Harm), és a dir, no causa cap mal significatiu al medi ambient, principi fonamental per accedir al finançament dels fons NexGeneration; per altra banda, compleix les condicions de l'etiquetatge climàtic i digital, segons fa referència el Reial decret 641/2021, de 27 de juliol.
En cas de dubte o consultes, podeu escriure un missatge a <vr.campus@uib.cat> i <vr.innovacio@uib.cat>.